Jesteśmy ogromnymi fanami azjatyckich zup. Najlepiej smakują oczywiście na miejscu – w Tajlandii czy Indonezji – jednak przy odrobinie zachodu można wyczarować pyszny wywar we własnym domu. Jak? Poniżej znajdziecie przepis.zupa tajska (2)

Już nie raz rozgrzewaliśmy się w chłodne wieczory gorącą, azjatycką zupą. Przyrządzaliśmy rozmaite tajskie i wietnamskie buliony, zarówno na mięsie, jak i z krewetkami. Ostatnio trochę eksperymentowaliśmy i tak powstała ‘zupa inspirowana kuchnią azjatycką’. Do jej przyrządzenia można użyć nieco innych składników, niż do tradycyjnej zupy Pho, na której się wzorowaliśmy. Wyszło pysznie! Od tego czasu zawitała u nas już kilkukrotnie. Częstujcie się przepisem:

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 tacka boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 5 gałązek kolendry
  • 1 dymka
  • garść suszonej trawy cytrynowej
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól do smaku (duża szczypta)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sos ostrygowy
  • sos rybny

Na początku należy obgotować wołowinę. Mięso wkładam do zimnej wody (na razie bez przypraw) i doprowadzam do zagotowania. Przez 10 minut mięso się ‘szumowi’ – pojawia się piana. Wyjmuję wołowinę z wody, wylewam szumowiny i wlewam czystą, zimną wodę (około 4 litrów). To w niej będzie się gotowało mięso i z niej też powstanie wywar na zupę. Do garnka dodaję: pokrojone w ćwiartki cebule, plasterki imbiru, kawałki selera naciowego, pieprz, sól, dwie gałązki kolendry i suszoną trawę cytrynową.IMG_7514Całość powinna się gotować na małym ogniu około 3 godzin – wołowina będzie dzięki temu mięciutka i delikatna. Pod koniec gotowania należy dodać trzy łyżki stołowe sosu ostrygowego i posolić – do smaku.IMG_7517Gdy wywar jest gotowy, trzeba wyłowić z niego mięso (wołowinę kroję na cienkie plasterki). Z wywaru odcedzam warzywa, kolendrę i trawę cytrynową – rosół już przeszedł ich smakiem, więc nie będą nam dłużej potrzebne. Czas na przygotowanie ostatnich składników: do miseczek (talerzy) wkładam pokrojone na duże kawałki grzyby (boczniaki można jeść surowe) oraz plasterki wołowiny, następnie posypuje je świeżo skrojoną dymką.IMG_7519Jeśli chcecie, aby zupa była bardziej sycąca, dodajcie również przelany wrzątkiem makaron ryżowy:zupa tajska (1)Po zalaniu składników czystym bulionem można dosmaczyć zupę sosem rybnym. Mała łyżeczka na jedną porcję zupy idealnie wzmocni jej smak.IMG_7535IMG_7536I gotowe! Zupa jest dość czasochłonna w przygotowaniu, ale smakuje wyśmienicie.IMG_7540