Jednym z naszych ulubionych hinduskich dań jest ser paneer przyprawiony gęstym curry – w takiej postaci zajadaliśmy się nim w Indiach. A jak smakuje paneer w innych potrawach? Żeby to przetestować, musieliśmy nauczyć się przyrządzać ser w domu. Jak się okazuje – nic prostszego!Do przyrządzenia paneera własnej roboty wystarczą dwa składniki. Pierwszy to mleko – powinno być tłuste i świeże. Zamiast kupować w markecie UHT warto postarać się o mleko kupione od rolnika. Jeśli nie macie takiej możliwości, to polecamy świeże mleko pasteryzowane 3%. Drugi składnik to cytryna. Do tego dobrze jest zaopatrzyć się w gazę i durszlak/sitko.
Proporcje składników: dwie butelki świeżego mleka (czyli 2 litry) i jedna nieduża cytryna. My zazwyczaj robimy ser z podwójnej ilości składników – starcza nam wtedy na kilka różnych dań (osłonięty folią paneer można przechowywać w lodówce minimum do 5 dni).
Przygotowanie sera krok po kroku:
Cytrynę wyciskam do szklanki – na 4 litry mleka potrzebuję około 1/3 szklanki soku.Mleko stawiam na małym ogniu i doprowadzam do lekkiego wrzenia. Ważne, żeby cały czas je mieszać – jeśli przywrze i się przypali, nasz ser może mieć nieciekawy posmak. Gdy na powierzchni mleka pojawiają się malutkie bąbelki i piana to znak, że lada moment zacznie się gotować.Zanim to nastąpi wlewam sok z cytryny i od razu zdejmuję garnek z ognia (żeby mleko nie wykipiało).Mieszam przez minutę. Mleko po chwili zaczyna się ścinać:Najtrudniejsze za nami! Powstały w garnku twaróg odlewam na durszlak wyłożony gazą – odcedzam i studzę ser:Po 15 minutach przykrywam ser drugą gazą i stawiam na nim napełniony wodą garnek (musimy uzyskać duże ciśnienie, pod którym nasz paneer się sprasuje). Po dwóch / trzech godzinach ser ma odpowiednią konsystencję:Teraz już można przełożyć go na talerz lub deskę:Paneer w takiej postaci jest lekko twardawy i mocno zbity, a w smaku bardzo delikatny. Jak możemy go wykorzystać?
Przede wszystkim do każdego dania hinduskiego (a więc z gęstym sosem typu masala).
Możemy również eksperymentować z innymi smakami:
Tu paneer obsmażony w indonezyjskim sosie sambal (możecie wykorzystać ciemny sos sojowy, słodki soya sos i chilli) – pysznie smakuje jako dodatek do sałatek:Możecie go również dodać do podsmażanych warzyw (na zdjęciu cukinia):Możliwości jest wiele więcej – będziemy regularnie dodawać tu zdjęcia kolejnych potraw z serem panner.