Lassi to jeden z najpopularniejszych napojów indyjskich. Tak samo kochany przez Hindusów jak i turystów, jest częstym dodatkiem do dań curry, a i sam w sobie stanowi dobrą przekąskę lub deser. W upalne dni doskonale orzeźwia! Ma też właściwości łagodzące – to dla osób bardziej wrażliwych na pikanterię indyjskich potraw.
Tradycyjnie przyrządza się go z jogurtu (w Indiach lub na Sri Lance jest to często Curd – gęsty jogurt z mleka bawolego) oraz rozmaitych dodatków. W mieście Jaipur jest malutka knajpka, która słynie z wyrobu tradycyjnego Lassi. Curd dowożą do niej na skuterach – w wielkich, glinianych misach. Samo Lassi również podawane jest w glinianych kubeczkach.
Lassi może być zarówno na słono, jak i na słodko.
Wersja posolonego Lassi bywa czasami pikantna – Lankijczycy dodają do jogurtu odrobinę chilli. Z kolei w Indiach w słonym Lassi często pływa kminek.
Do słodkiego Lassi podczas robienia dodaje się wody różanej.
Sweet Lassi może być po prostu posłodzonym jogurtem z dodatkiem kardamonu, ale można je również zmiksować ze świeżymi owocami. Tak powstaje nasza ulubiona wersja – Mango Lassi. Jest to koktajl na bazie jogurtu i wody różanej, z dużą ilością zmiksowanego miąższu mango.
Samo przyrządzenie Mango Lassi jest bardzo proste! Wystarczy parę składników:
- Dojrzałe mango – np 2 duże sztuki
- Jogurt naturalny lub jogurt grecki – 250ml (można dodać też maślankę)
- Miód (jeśli mango nie jest wystarczająco słodkie) – 1, max 2 łyżki
- Dla wzmocnienia zapachu można dodać wodę różaną (1/3 szklanki)
- Jeśli nie macie wody różanej, a chcecie trochę urozmaicić deser, polecamy kilka kropel zapachu migdałowego lub rumowego (to już wersja mocno europejska)
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Mango obieramy, usuwamy pestkę i włókna. Wszystko dokładnie razem miksujemy blenderem – i gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu.
W restauracjach (szczególnie w Europie) chętnie sięgają po zamienniki prawdziwego mango. W marketach w Indiach i na Sri Lance można kupić zarówno koncentraty, jak i esencję mango. Parę kropel dodanych do 100ml jogurtu lub maślanki da nam mocno wyczuwalny smak. Całkiem dobry, choć nie można go porównywać do Mango Lassi z prawdziwych owoców 🙂
21 lipca, 2015
Już nie mogę się doczekać Goa! Uwielbiamy oboje mango lassi i będziemy pić na potęgę 🙂
6 czerwca, 2015
a mozna zrobic z mango z puszki?
6 czerwca, 2015
Tak oczywiście 🙂 Jest szybciej i w smaku podobnie, choć może być znacznie bardziej słodkie. Warto je odsączyć z soku, żeby Lassi nie było za rzadkie.
18 lipca, 2014
Mango Lassi… już sama nazwa wskazuje na to, ze tego smaku sie nie zapomina 🙂
31 lipca, 2014
To prawda 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu! 😀